De vraag naar woningen is zeer groot. Tot 2030 moeten er in Nederland 1 miljoen woningen gebouwd worden. Ede zal hier ook een bijdrage aan leveren. In de Omgevingsvisie Ede 2040 is vastgelegd dat tot en met 2040 11.000 tot 15.000 nieuwe woningen nodig zijn (gemiddeld circa 750 per jaar). We realiseren dit via gemeentelijke projecten en door private initiatieven te faciliteren.
Ondanks dat de vraag naar woningen groot is verwachten we dat de komende jaren de productie zal dalen door de vele belemmeringen die de bouw kent.
Ontwikkelingen landelijk
Het ministerie van BZK heeft afgelopen jaar veel initiatieven genomen voor het versnellen van (betaalbare) woningen. Woondeals zijn gesloten en daarnaast is geld beschikbaar gesteld via de Woningbouwimpuls (Wbi) en de Startbouwimpuls (Sbi).
Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet na jaren van voorbereiding in werking getreden. Voor nu wordt geen invloed op het tempo van gronduitgifte voorzien. In 2024 zullen we scherp in de gaten houden wat de gevolgen zijn van de wetgeving.
Ook zien we dat het Rijk steeds dwingender is in het stellen van maximale prijsgrenzen voor woningbouw. Doel is om meer woningen in het bereikbare segment te realiseren voor de kopers/huurders. Consequentie is wel dat dit een negatieve invloed heeft op de grondopbrengsten en de haalbaarheid van de projecten.
Ontwikkelingen die projecten raken
Ondanks de grote urgentie voor de woningbouw en de aandacht vanuit Den Haag zijn er vele belemmeringen die ervoor zorgen dat de woningbouwproductie en de ontwikkeling van werklocaties minder hard gaan dan gewenst. Enkele ontwikkelingen waar we in de projecten tegenaan gelopen zijn:
- Stikstof: Door de ligging van Ede aan de rand van de Veluwe zorgt bijna iedere bouwactiviteit voor een overschrijding van de drempelwaarde voor de uitstoot van stikstof.
- Netwerk congestie : De gevolgen van de congestie op het stroomnetwerk worden steeds duidelijker. Voor de grootverbruik aansluitingen die bedrijven nodig hebben is geen ruimte op het netwerk. Grondverkopen worden hierdoor de komende jaren niet verwacht. Voor de lopende woningbouwprojecten krijgen we van de netwerkbeheerders te horen dat er voor de komende jaren nog ruimte lijkt te zijn, maar dat dit geen zekerheid is.
- Rente en inflatie: De afgelopen twee jaar is de inflatie gestegen met als gevolg dat de centrale banken de renten hebben verhoogd. Materiaal, loon en rente zijn substantieel duurder dan twee jaar gelden. Ook de gemeente betaalt bij herfinanciering van leningen meer rente dan de afgelopen jaren. Deze hogere kosten leiden ertoe dat sommige projecten moeilijker van de grond komen.